Apple's Veredeld
Second Screen

Een paar weken geleden is de Apple Watch geïntroduceerd en sinds kort is hij verkrijgbaar, tenminste, als je er speciaal voor naar het buitenland gaat of als je uren of zelfs dagen voor een deur wilt liggen bij een winkel.

Nu zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik niet gecharmeerd ben van Apple. De kwaliteit van hun producten en de passie die ze hebben voor design is zo hoog dat je als Visual Designer naar dit soort bedrijven opkijkt. Echter, voor een winkel liggen om een product te kunnen te bemachtigen, gaat mij te ver. Dat weerhoudt mij er niet van om mij wel te verdiepen in de Apple Watch. Dat doe ik aan de hand van een aantal vragen:

1. Wat is de Apple Watch? 

2. Wat voor toegevoegde waarde heeft de Apple Watch? 

3. Voor wie is de Apple Watch?

En de belangrijkste vraag die ik mijzelf stel, is: wat kan ik ermee als designer? Simpele en wellicht logische vragen, zou je zeggen. Je kunt eenvoudigweg de website van de Apple Watch erbij pakken en lezen wat de Apple Watch allemaal kan.

apple-watch-gif-3apple-watch-gif-3

Apple zou echter Apple niet zijn als ze geen hele duidelijke richtlijnen hebben opgesteld in hoe de Apple Watch en de Apps ingezet kunnen worden. Sterker nog de Apple Watch en de Apps werken volgens een aantal principes. Ik zal je niet vervelen door de hele structuur van de Apple Watch uit te leggen maar beschrijf hem hier kort en bondig zodat je een indruk kunt krijgen van de complexiteit.

  • Apps structuur kan op 2 manieren (Hierachical & Page Based)
  • Er zijn glances en notificaties voor korte informatie berichten.
  • Notificaties komen in twee varianten (Short-look & Long-Look)
  • De digital crown is er om precies te scrollen tov “swipen”
  • Er is een menu dat oproepbaar is door harder te drukken op het scherm.
  • Apps op de Apple Watch kunnen niet zonder een iPhone App draaien.

So far so good zou je zeggen. Dit snap ik nog, dus wat is er nou zo complex aan de Apple Watch? Op papier is dit nog te begrijpen maar in de praktijk lijken de benoemde elementen erg veel op elkaar.

De page-based apps lijken heel erg op glances. Glances en notification lijken qua concept weer erg op elkaar. Ze dienen beide gebruikt te worden voor korte en snelle informatie echter bied glances andere content dan notifcations. Notifcations-types zijn volgens een vage interactiebeschrijving van elkaar te onderscheiden. Afhankelijk van hoelang je je pols op een bepaalde positie houdt switcht de short-look notification naar de long-look notification.

Nu kan ik niet inschatten hoeveel tijd het iemand kost om dit allemaal te kunnen onthouden en toe te passen, maar wat ik wél weet is dat het succes van de iPhone grotendeels voortkomt uit het intuïtieve gebruik ervan en het goede gevoel dat je erbij krijgt. Dit weet Apple natuurlijk ook en daarom is de gedachtegang van de Apple Watch als volgt:

“Apps on Apple Watch are designed for quick, lightweight interactions that make the most of the display size and the watch’s position on the wrist. Information is accessible and dismissible quickly and easily. Apps designed for Apple Watch should respect the context in which the wearer experiences them: briefly, frequently, and on a small display.”

Terugkijkend op het eco-systeem dat ik zojuist heb beschreven lijkt het erop alsof dit niet matcht met de gedachtegang van Apple. De Apple Watch moet snel en gemakkelijk zijn, maar door alle complexiteit dient de gebruiker zichzelf eerst een aantal nieuwe ongebruikelijke interacties aan te leren voordat dit mogelijk is.

De allereerste reacties op de Apple Watch niet een succes is.

Dan heb ik het in mijn ogen grootste struikelblok nog niet eens benoemd. De Apple Watch Apps kunnen niet stand-alone draaien. Ze zullen altijd moeten samenwerken met een App op een iPhone. Developers worden hierdoor belemmerd en beperkt omdat ze geen specifieke app kunnen maken voor de Apple Watch. Hierdoor is de Apple Watch in feite een veredeld second-screen met een complexe interactie.

apple-watch-gif-6apple-watch-gif-6

Dat is niet ‘des Apples’ en ik ben benieuwd in hoeverre de Watch een revolutie gaat brengen zoals de iPhone dat heeft gedaan.